onsdag den 16. maj 2018

Rundvisning på 'Blodprøver og Biokemi', Aarhus Universitetshospital

I dag har praksispersonale i Aarhus været inviteret på rundvisning på 'Blodprøver og Biokemi' på Skejby Syghus, Aarhus Universitetshospital. Billedet er fra afdelingens 24-7. 24-7 hentyder til tidrummet, hvor blodprøverne kan analyseres. Fra blodprøverne er taget, til de kasseres efter endt analyse, berøres de i princippet ikke af menneskehænder. Alt kører automatisk. Meget fascinerende at iagttage, hvordan prøverne kører rundt på et langt bånd til de forskellige maskiner. 

Jeg kommer til at tænke tilbage på mine første mange år på Klinisk Immunologisk Afdeling, Blodtypelaboratoriet, hvor alt var manuelt arbejde, og aflæsningerne foregik under arkitektlampe over hulspejl. Der skulle bruges 14 glas til at lave en AB0 og Rhesus type inkl. en antistofscreentest. Glasene blev kogt, vasket, tørret og genbrugt, og pipetterne blev skyllet 6 gange mellem hver prøve. Saltvandet og testsera fremstillede vi selv. Prøvetagningsblanketten var i flere dele med gennemslagspapir. Vi læste data op, kontrollerede typer og gentog for hinanden. Satte farvede typeetiketter på svarene, og en anden stemplede for, at det var den rigtige etiket. Jeg tror, man kom op 8-10 kontroller inden, man var færdig til at sende svar ud. Hvis en prøve skulle videre til nærmere udredning tog det flere dage, og meget mere kontrol og test. 
Der skal også kun 10 ml transfusion af blod med forkert blodtype, før man går i anafylaktisk chock og dør, hvis uheldet er ude, og man rammer værst tænkeligt scenarie.

I dag, hvor mange er godt trætte af akkreditering og kontrol af arbejdsgange, vil jeg sige, at der er langt igen til alt det kontrol, som vi udførte dagligt i slut 80'erne og start 90'erne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar