fredag den 3. august 2018

Panzermuseum East og Antvorskov klosterruin

 

Da vi var på Sjælland i sidste weekend, ville vi benytte os af at se et par seværdigheder.

Vi faldt over Panzermusem East ved Slagelse. Vi var ikke helt klar over, hvad det var. Som de skriver på deres hjemmeside, er det Danmarks største private samling af militærkøretøjer/pansermuseum fra den østlige side af koldkrigsperioden. Der er kampvogne (tanks) lastbiler, jeeps, uniformer, teknisk materiel som motorer og radiokommunikation, samt motorcykler.Læg mærke til kortet over Kalundborg og omegn. Alt er oversat til russisk.
Danmark var heldige, at vi ikke blev annekteret af USSR.
 De mobile feltlazaretter var spændende. De kunne udvides til dobbelt størrelse på den enkelte lastbil. Man kunne også parkere flere lastbiler ved siden af hinanden, og koble dem sammen til én stor operationsstue.

 

 Antvorskov Kloster blev grundlagt tilbage i 1164 af Valdemar d. 1. og var det første johanniterkloster i Danmark. 

Det var især berømt for sit hospital, som bl.a. tog sig af spedalske.Klostret blev overtaget af kongen efter reformationen i 1536 og omdannet til slot. Slottet blev brugt af konger i mange år, specielt af Frederik d. 2., men i 1774 blev det solgt på auktion. Samtidigt rev man kirken ned. Slottet blev solgt flere gange og de tilhørende landområder opsplittet og solgt fra. I 1814 blev det meste af slottet revet ned og murstenene solgt på auktion. I slutningen af 1800-tallet blev ruinen udgravet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar