Brød

Opskrifterne står fortløbende i alfabetisk rækkefølge:



BAGELS (12 stk.)

3 dl vand
50 g gær
1 æg
1 tsk. sukker
2½ tsk. salt
Ca. 600 g mel
2 spsk olie
1 æg til pensling

Hæver 45 min. Form dejen til 12 kugler, som formes til ringe ved at stikke en finger igennem og trække i facon.
Kog dem ½ min. på hver side.
Tag dem op med en hulske og læg dem på bagepapir.
Pensl ringene med æg og bag dem 20-25 min ved 200'C til skorpen er gylden.
Velegnet til frysning.


BOLLER MED KRYDDERIER

100 g margarine
1½ dl mælk
50 g gær
2 æg
5 tsk. kanel
1 tsk. nellike
2 tsk. kardemomme
2-3 tsk. mørk farin
ca. 450 g mel

Hæver 45 min. Formes til boller og efterhæver ½ time.
Pensles med æg eller mælk
Bages ca. 12 min. ved 200'C


BROMBÆRFLÛTES


1 pk. gær
6 dl kærnemælk
Salt
30 g smør
100 g friske brombær
3 dl havregryn
2 dl fuldkornsmel
Hvedemel til dejen opnår rette konsistens. 
Grilles eller bages ved 200'C


GROVE SANDWICHSTYKKER:

75 g knækkede hvedekerner og
75 g knækkede rugkerner koges i 5 min. i
2½ dl vand, hvorefter blandingen afkøles et kvarters tid.
25 g gær udrøres i
2½ dl koldt vand.
Tilsæt kornblandingen +
2 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 spsk. olie
3 spsk. hørfrø
Ca. 400 g hvedemel

Hæver ½ time. Trilles til aflange pølser, der trykkes flade. Skær ud i trekanter. Efterhæver ½ time.
Pensel med vand og drys med hørfrø.
15-18 min. ved 200'.


GULERODSBRUD:

2 dl hørfrø sættes i blød (ca. 1 time) i
4 dl varmt vand.
75 g gær udrøres i
5 dl kærnemælk.
4 revne gulerødder (evt. æbler, squash m.m.)
2 tsk. salt
2 spsk. olie
solsikkekerner.
6 dl groft mel (grahamsmel, groft hvedemel, klid, spelt m.m.)
Resten: alm. mel.

Hæver 2 timer eller natten over et køligt sted.
Pensl med æg, mælk eller fløde.
Drys med sesam, solsikkekerner, birkes eller klid.
Ca. 22 små brød. 18-20 min ved 200'C.
MAJSBOLLER:

3 dl. lunkent vand
20 g gær
½ dl. olie
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
150 g majsgryn eller knust cornflakes
100 g durummel
Ca. 300 g hvedemel

Hæver 2 timer. Formes til aflange boller. Efterhæver 1 time. Pensles med vand.
10-12 min. ved 200'


PÆREBOLLER:

25 g gær
3 dl lunkent vand
2 tsk. salt
1 reven pære - ikke for moden
2 dl. rugmel
ca. 275 g mel - afh. af hvor saftig pæren er

Hæver 1 time. Formes til 8-10 flade boller.
Kan pensles med mælk eller æggehvide og evt. drysses med rugmelsdrys.
Efterhæver ½ time. 18 min. ved 200'.
Gode i madpakken, klappet sammen om pålægget.

RUGBRØD, SUNDT, 2 stk:

2 dl grahamsmel
3 dl sigtemel
1 dl havregryn
1½ dl hvedeklid
1 2/3 dl groft rugmel
1½ dl knækkede rugkerner
1 dl sesamfrø
1½ dl hørfrø
5 dl hvedemel
2 tsk. salt
5 tsk. natron
1 dl lys sirup
1 l kærnemælk

Alle tørre dele blandes i en stor skål. Rør kærnemælk og sirup i. Røres godt sammen.
Kom dejen i 2 godt smurte forme à ca. 1 l.
Bages straks på næstnederste rille ved 175'C i ca. 80 min.
Læg evt. folie over, hvis de bliver for mørke. Jeg sætter en bageplade på rillen lige over formene fra start.


RUGBRØD MED FENNIKEL, 2 stk:

8 dl speltmel
8 dl rugmel
1 dl knækkede rugkerner
2 dl solsikkekerner
1 dl hørfrø
2 tsk. salt
4 tsk. natron
2 tsk. bagepulver
2 tsk. fennikel
1 l tykmælk
½ dl sirup
evt. 2 tsk. madkulør

Bag ca. 80 min. ved 175'C
RUGBRØD MED SURDEJ:

2 maltøl
2 dl. surdej
½ pakke gær
3 tsk. salt
3 spsk. ahornsirup
75 g firkornsblanding
50 g knækkede rugkerner
100 g solsikkekerner
50 g havregryn
100 g hørfrø
50 g sesamfrø
200 g rugmel
200 g hvedemel
25 g klid
50 g tranebær, hakkede
25 g hasselnødder, hakkede

Alt blandes. Kommes i en smurt rugbrødsform. Hæver under platfolie i køleskab natten over. Bages ca. 90 min ved 175'C


RUGBRØD MED TYTTEBÆR

4 dl sigtemel
2,5 dl rugmel
1 dl. solsikkekerner
2 tsk. stødt fennikel
1 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. natron
1 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
5 dl. ymer
1 dl. tyttebærsyltetøj
0,5 dl. mørk sirup

Alle tørre dele blandes i en stor skål. Rør ymer, tyttebærsyltetøj og sirup i. Æltes godt sammen med dejkroge.
Kom dejen i en godt smurte form à ca. 1 l.
Bages straks på næstnederste rille ved 175'C i ca. 70 min.
Læg evt. folie over, hvis den bliver for mørke. Jeg sætter en bageplade på rillen lige over formen fra starten. Pak lunt ind i viskestykke.

SCONES

200-250 g mel
3 tsk. bagepulver
50 g margarine
½ tsk. salt
25 g sukker
1 1/4 dl mælk
Hakket chokolade efter smag

Bages ca. 10 min. ved 200'C


TROLDEBRØD:

25 g gær
½ l vand
½ dl olie
1 tsk salt
300 g sigtemel
400-500 g hvedemel

Hæver 1½ time ved stuetemperatur, eller køligt natten over.
Formes til 1 eller 2 ovale brød
Bagetid ca. ½ time ved 200'C

Variation 1: Kan bages som valnøddebrød: Tilsæt 100 g hk. valnødder, og lidt af hvedemelet erstattes af noget groft.

Variation 2: Kan pyntes: En klump dej rulles og formes som et kryds hen over brødet. Forskellige slags korn/frø (sesam, græskar, hørfrø, havregryn, hvedeklid el. lign.) drysses i de 4 felter.