|
BAGELS (12 stk.)
3 dl vand 50 g gær 1 æg 1 tsk. sukker 2½ tsk. salt Ca. 600 g mel 2 spsk olie 1 æg til pensling
Hæver 45 min. Form dejen til 12 kugler, som formes til ringe ved at stikke en finger igennem og trække i facon. Kog dem ½ min. på hver side. Tag dem op med en hulske og læg dem på bagepapir. Pensl ringene med æg og bag dem 20-25 min ved 200'C til skorpen er gylden. Velegnet til frysning.
BOLLER MED KRYDDERIER
100 g margarine 1½ dl mælk 50 g gær 2 æg 5 tsk. kanel 1 tsk. nellike 2 tsk. kardemomme 2-3 tsk. mørk farin ca. 450 g mel
Hæver 45 min. Formes til boller og efterhæver ½ time. Pensles med æg eller mælk Bages ca. 12 min. ved 200'C
BROMBÆRFLÛTES
1 pk. gær
6 dl kærnemælk
Salt
30 g smør
100 g friske brombær
3 dl havregryn
2 dl fuldkornsmel
Hvedemel til dejen opnår rette konsistens.
Grilles eller bages ved 200'C
GROVE SANDWICHSTYKKER:
75 g knækkede hvedekerner og 75 g knækkede rugkerner koges i 5 min. i 2½ dl vand, hvorefter blandingen afkøles et kvarters tid. 25 g gær udrøres i 2½ dl koldt vand. Tilsæt kornblandingen + 2 tsk. salt 1 tsk. sukker 1 spsk. olie 3 spsk. hørfrø Ca. 400 g hvedemel
Hæver ½ time. Trilles til aflange pølser, der trykkes flade. Skær ud i trekanter. Efterhæver ½ time. Pensel med vand og drys med hørfrø. 15-18 min. ved 200'.
GULERODSBRUD:
2 dl hørfrø sættes i blød (ca. 1 time) i 4 dl varmt vand. 75 g gær udrøres i 5 dl kærnemælk. 4 revne gulerødder (evt. æbler, squash m.m.) 2 tsk. salt 2 spsk. olie solsikkekerner. 6 dl groft mel (grahamsmel, groft hvedemel, klid, spelt m.m.) Resten: alm. mel.
Hæver 2 timer eller natten over et køligt sted. Pensl med æg, mælk eller fløde. Drys med sesam, solsikkekerner, birkes eller klid. Ca. 22 små brød. 18-20 min ved 200'C. MAJSBOLLER:
3 dl. lunkent vand 20 g gær ½ dl. olie 1 tsk. salt 1 tsk. sukker 150 g majsgryn eller knust cornflakes 100 g durummel Ca. 300 g hvedemel
Hæver 2 timer. Formes til aflange boller. Efterhæver 1 time. Pensles med vand. 10-12 min. ved 200'
PÆREBOLLER:
25 g gær 3 dl lunkent vand 2 tsk. salt 1 reven pære - ikke for moden 2 dl. rugmel ca. 275 g mel - afh. af hvor saftig pæren er
Hæver 1 time. Formes til 8-10 flade boller. Kan pensles med mælk eller æggehvide og evt. drysses med rugmelsdrys. Efterhæver ½ time. 18 min. ved 200'. Gode i madpakken, klappet sammen om pålægget. RUGBRØD, SUNDT, 2 stk:
2 dl grahamsmel 3 dl sigtemel 1 dl havregryn 1½ dl hvedeklid 1 2/3 dl groft rugmel 1½ dl knækkede rugkerner 1 dl sesamfrø 1½ dl hørfrø 5 dl hvedemel 2 tsk. salt 5 tsk. natron 1 dl lys sirup 1 l kærnemælk
Alle tørre dele blandes i en stor skål. Rør kærnemælk og sirup i. Røres godt sammen. Kom dejen i 2 godt smurte forme à ca. 1 l. Bages straks på næstnederste rille ved 175'C i ca. 80 min. Læg evt. folie over, hvis de bliver for mørke. Jeg sætter en bageplade på rillen lige over formene fra start.
RUGBRØD MED FENNIKEL, 2 stk:
8 dl speltmel 8 dl rugmel 1 dl knækkede rugkerner 2 dl solsikkekerner 1 dl hørfrø 2 tsk. salt 4 tsk. natron 2 tsk. bagepulver 2 tsk. fennikel 1 l tykmælk ½ dl sirup evt. 2 tsk. madkulør
Bag ca. 80 min. ved 175'C RUGBRØD MED SURDEJ:
2 maltøl 2 dl. surdej ½ pakke gær 3 tsk. salt 3 spsk. ahornsirup 75 g firkornsblanding 50 g knækkede rugkerner 100 g solsikkekerner 50 g havregryn 100 g hørfrø 50 g sesamfrø 200 g rugmel 200 g hvedemel 25 g klid 50 g tranebær, hakkede 25 g hasselnødder, hakkede
Alt blandes. Kommes i en smurt rugbrødsform. Hæver under platfolie i køleskab natten over. Bages ca. 90 min ved 175'C
RUGBRØD MED TYTTEBÆR
4 dl sigtemel 2,5 dl rugmel 1 dl. solsikkekerner 2 tsk. stødt fennikel 1 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. natron 1 tsk. bagepulver 1 tsk. salt 5 dl. ymer 1 dl. tyttebærsyltetøj 0,5 dl. mørk sirup
Alle tørre dele blandes i en stor skål. Rør ymer, tyttebærsyltetøj og sirup i. Æltes godt sammen med dejkroge. Kom dejen i en godt smurte form à ca. 1 l. Bages straks på næstnederste rille ved 175'C i ca. 70 min. Læg evt. folie over, hvis den bliver for mørke. Jeg sætter en bageplade på rillen lige over formen fra starten. Pak lunt ind i viskestykke. SCONES
200-250 g mel 3 tsk. bagepulver 50 g margarine ½ tsk. salt 25 g sukker 1 1/4 dl mælk Hakket chokolade efter smag
Bages ca. 10 min. ved 200'C
TROLDEBRØD:
25 g gær ½ l vand ½ dl olie 1 tsk salt 300 g sigtemel 400-500 g hvedemel
Hæver 1½ time ved stuetemperatur, eller køligt natten over. Formes til 1 eller 2 ovale brød Bagetid ca. ½ time ved 200'C
Variation 1: Kan bages som valnøddebrød: Tilsæt 100 g hk. valnødder, og lidt af hvedemelet erstattes af noget groft.
Variation 2: Kan pyntes: En klump dej rulles og formes som et kryds hen over brødet. Forskellige slags korn/frø (sesam, græskar, hørfrø, havregryn, hvedeklid el. lign.) drysses i de 4 felter. |
|