|
BLOMKÅLSPURÉ
1/4 blomkål
1 dl mælk
1 spsk. smør
salt, peber
Blomkålen koges godt mør i letsaltet vand. Vandet hældes fra. Blend kålen. Tilsæt smør og mælk. Blend videre til cremet og luftig konsistens opnås. Smag til med salt og peber.
BOLLER I KARRY (4 pers.)
Kødboller: 500 g hk. svin 2 tsk. groft salt 1 æg 1 løg 1½ dl mælk
Sovs: 1-2 spsk olie 10 g frisk hk. ingefær 1 finthakket løg 2-3 spsk. karry 1 ds hk. tomater 1 ds. kokosmælk
Steg løg og ingefær i en gryde med olie og karry. Tilsæt tomat og kokosmælk. Lad sovsen simre 5-10 min. Form farsen til kødboller, og læg dem i sovsen. Lad retten simre under låg i ca. 12 min. Smag til med salt og peber og måske en smule sukker. Server med ris og evt. et drys peanuts og rosiner.
CANNELLONI MED HYTTEOST OG COURGETTE.
12 cannelloni (pastarør)
Grønsagssovs: Olie 1 finthakket løg (3 fed presset hvidløg) 1 stor groftrevet gulerod 1 mellemstor courgette, skåret i tynde skiver 2 ds. hakkede tomater 4 spsk. tomatpuré 1 spsk. frisk oregano (½ tørret) 2 spsk. frisk basilikum (1 tørret) 2 spsk. mørk farin Friskkværnet peber 1/4 tsk. salt
Grønsagerne svitses i olien. Kom resten af ingredienserne i. Simrer i ca. 10 min.
Fyld: 350 g hytteost 125 g revet mozzarellaost 3 æggehvider 3 spsk. hakket persille 60 g parmesanost
Sprøjt fyldet i pastarørene ved hjælp af en sprøjte uden tylle. Kom halvdelen af grønsagssovsen i et ildfast fad. Læg pastarørene i, og dæk med grønsagssovs. 30 min. ved 200'C Server med flûtes og evt. salat. Det kan være svært at finde cannelloni. Retten kan så laves som lasagne, men det ser ikke nær så spændende ud.
FARSBRØD SURPRICE (4 pers.)
Fars: 350 g magert hk. ox 350 g magert hk. svin 50 g rasp 2 æg 1 spsk. tomatpuré 1 tsk. chilisauce 2 tsk. soja sovs Salt og peber
Fyld: 100 g revet ost 4 fintsnittede forårsløg 2 spsk. fintklippet purløg ½ tsk. revet muskat 150 g champignon
Farsen og fyldet lagdeles i et smurt ildfast fad. 50 min ved 200'C.
FARSERET SQUASH
2 mellemstore squash 1-2 peberfrugter 1 spsk. olie 1 dl hk. løg 2 spsk. tomatpuré ca. 1 dl bouillon 100-200 g skinketern eller hamburgerryg i små tern 3 spsk. rasp 2 æg 2 spsk. reven parmesanost Evt. 15 g smør
Flæk squashene og skrab kun lige kernerne ud. Drysses med salt og lad det trække ½ time. Skyl og tør dem. Peberfrugt og løg dampes i olie, uden at det bruner. Tilsæt tomatpuré, bouillon, skinke og rasp. Tag gryden af varmen, og lad det afkøle lidt. Æggene røres i ét ad gangen. Smag til med salt og peber. Fordel fyldet i squashene og drys ost over. Fordel evt. smørklatter over fyldet. Bages 20-40 min. ved 200'C afhængig af squashstørrelsen.
Server med pasta vendt i smør og parmesanost. Drys med hakket persille.
FARSRET MED LØG OG ÆBLER
500 g hk. kalv og flæsk 1 æg 2 dl vand 1 dl hvedemel Salt og peber
Fyld: 2 hakkede løg og 2 skrællede æbler i tern
Pynt: 6-8 skiver bacon
Kom halvdelen af farsen i et ovnfst fad. Fordel fyldet på. Dæk med et lag fars, og kom bacon øverst. Bages i ovnen 50 min. ved 200'C. Kan serveres med kartoffelbåde / brunede kartofler og stuvede ærter og gulerødder.
FORÅRSRULLER
2 kyllingebryster steges / grilles. Krydr med salt og peber. Afkøles og skæres i tynde strimler.
8-10 blade fillodej / forårsrulledej tøes op.
1 porre 1 løg 2 gulerødder (1 fed hvidløg) ca. 1/8 hvidkål
Ristes på fedtfri pande. Smag til med salt, peber, soja og karry. Bland kyllingestykkerne i.
Bred et stykke dej ud. Læg lidt fyld på midten. Bøj de to modsatte hjørner ind over hinanden. Bøj det tredje hjørne ind over og rul mod det fjerde hjørne. Lægges på bagepapir. Pensles med æg. Bages ca. 15 min. ved 200'C.
Server med ris og soja.
HOT PAN
1 kg kød efter eget valg. Vendes i mel tilsat salt og peber. Olie / margarine 2 løg 2 stængler bladselleri, groft udskåret 2 gulerødder, groft udskåret 1 chili, finthakket 3/4 dl balsamico eddike 300 g svesker uden sten 4 laurbærblade 1/4 tsk. rosmarin 2 stjerneanis 1 l bouillon 2 fl. maltøl Salt og peber
Kødet brunes og lægges i et ovnfast fad. På panden ristes derefter rodfrugter og løg. Øvrige ingredienser tilsættes og det hele hældes over kødet. Sættes i ovnen ved 200'C. Tiden er afhængig af kødvalget. Serveres med basmatiris.
KARTOFFELFAD MED BACON
1 bk. små kartofler, 750 g, skrælles og koges møre. Tørres. 1 håndfuld cashewnødder / pinjekerner ristes på tør pande. 1 pk. skiveskåret bacon skæres i stykker. Ristes sprøde på panden. Lægges på fedtsugende paipr. 250 g cherrytomater 1 bdt. forårsløg i skrå stykker. Salt og peber 100 g reven ost.
Kartoflerne ristes i baconfedt til de er gyldne og sprøde. Tilsæt evt. lidt olie. Kom krydderier på. Ryst panden hele tiden. Kommes i et ovnfast fad sammen med nødder, pinjekerner og bacon. Rist de hele tomater til de får pletter. Rist forårsløgene med. Vendes i kartoffelblandingen. Drys med ost. Gratineres ved 170'C. Der kan tilsættes friske krydderurter. F.eks. timian, oregano, persille og basilikum.
KOLD MARINERET KARTOFFELSAT (4 pers.)
750 g kartofler koges møre og skæres i skiver. 50 g rødløg i tern. Marinade: 40 g sukker 1 1/4 dl eddike ½ dl olie Salt og peber 1 bdt. purløg, fintsnittet eller hakket persille.
Marinaden hældes over kartoflerne. Pyntes med løg og grønt. Trækker 3 timer.
KYLLING I COLA
170 g kyllingfilet eller -inderfilet 1 dl ketchup 1 dl. Coca Cola light 1 tsk. frisk, revet ingefær Salt og peber Tabasco
Sovsen blandes og hældes over kødet. 30-45 min. ved 200'C. Server med ris og/eller ovnbagte rodfrugter.
KARRYKYLLING MED RIS (4 pers.)
800 g kyllingefilet eller -inderfilet 1 spsk. olie 2 dl finthakkede løg 4 tsk. karry 1 ds. hakkede tomater ½ tsk. nellike ½ tsk. koriander 2 laurbærblade 5 dl bouillon 1½ dl creme fine Salt
Læg kyllingestykkerne i et ildfast fad. Svits løgene i olie tilsat karry. Kom de øvrige ingredienser i. Koges igennem og hældes over kødet. 30-45 min. ved 200'C afhængig af størrelsen på kyllingestykkerne. Server ris til.
LANGTIDSSTEGT KALVEBRYST MED RODFRUGTER (4-6 pers.)
1 kalvesteg af kalvebryst (ca. 1,2 kg) Salt, peber ½ rodselleri 4 gulerødder 2 persillerødder 10 g smør ½ dl balsamicoeddike 2 spsk. sirup salt, peber 2 dl tør hvidvin
Tilbehør: Ovnstegte bådkartofler.
Rens grønsagerne. Skær dem i ikke alt for små tern. Svits dem i smør. Tilsæt balsamico og sirup, og krydr med salt og peber. Fordel grønsagerne i et smurt fad. Hæld vin ved.
Brun kødet i smør på en pande. Krydr med salt og peber. Læg kødet over grønsagerne og stil fadet i ovnen ved 150'C i 3-4 timer, til kødet er mørt. Pak kødet i alufolie, og lad det trække ca. 20 min. Skær kødet i tynde skiver og server grønsagerne til.
LÆRKES LÆKRE KYLLINGERET
500 g kyllingefilet, skåret i mindre stykker, eller kyllingeinderfilet krydres med salt, peber og paprika.
1 ds. ananas i tern 2 snackpeberfrugter i små strimler 1 friskhakket chili
Det hele hældes over kyllingestykkerne. Saften fra ananasen hældes ved. Evt. fløde eller creme fraiche.
I ovnen 30-45 min. afhængig af størrelsen på kyllingestykkerne. 1 håndfuld rosiner drysses over ved servering.
Serveres med ris eller "kartoffelfad med bacon".
MARINADE TIL KYLLING 1
1 dl syrnet mælkeprodukt 2 spsk. dijonsennep 1 spsk. olie 2 spsk. citronsaft 2 spsk. farin 1 spsk. balsamicoeddike Peber
MARINADE TIL KYLLING 2 (8-9 stk. kyllingebryst)
4 blendede snackpeberbrugter (renset for frø)
2 spsk. kanel
2 håndfulde peanuts, blandede nødder eller mandler
MARINADE TIL OKSEFLANK-STEAK
1-2 spsk sesamfrø 1 tsk. revet ingefær 1-2 spsp. soja 1 spsk. sesamolie 1½ tsk. vineddike 1½ tsk. farin
MOUSAKA (Lottesvej 3, st.)
2 store auberginer skæres i skiver og trækker med salt ½ time. Tørres af i et rent viskestykke. Tørsteges.
Fars: 500 g hk. ox ½ porre 1-2 løg 1 ds. hakkede tomater 1 lille ds. tomatkoncentrat Salt, peber, paprika, oregano, basilikum, lidt cayennepeber. (evt. hvidløg)
Svits oksekødet med løg og porre. Tilsæt resten.
Æggemasse: ½ l lunkent bouillon + 5 æg + 2 spsk. maizena piskes godt sammen lige inden anvendelse.
Farsen og auberginerne lagdeles i et ildfast fad. Bages i ovnen 30 min. ved 200'C Æggemassen hældes over og bager yderligere 15 min.
PANDEKAGER MED KYLLING OG SVAMPE (4 pers.)
Grove pandekager: 3 æg 150 g mel 1 dl havregryn 2 spsk. rugmel 1 lille tsk. salt 1 spsk. smeltet smør ca. 4½ dl mælk Lidt smør til bagning
Fyld: 1 hk. løg ca. 1 spsk. smør 2 spsk mel Ca. 400 g kogt / stegt kyllingefilet, skåret i tern 250 g svampe i skiver Ca. 4 dl mælk Salt, peber 75 g revet ost
Damp løg og svampe i smør i en gryde. Rør melet i, og bag op med mælk, til saucen har rette, ikke for tynde konsistens. Kog den 2-3 min. og tilsæt kyllingekødet og ost. Smag til med salt og peber.
Bag pandekagerne og fordel fyldet på dem. Rul sammen. Lægges i et ovnfast fad. Drys evt. med ost. 10 min. ved 180'C. Server salat til.
PIROG (4 pers.)
Dej: 150 g margarine 300 g mel ½ tsk salt 1 tsk. eddike 1 dl. koldt vand
Stilles i køleskab ½ time.
Fyld: 500 g hk. ox brunes. 250 g champignon ristes på tør pande. ½-1 bk bacontern brunes og lægges på fedtsugende papir. 200 g reven ost 3-4 spsk. creme fraiche Salt, peber og oregano.
Alt blandes.
Dejen deles i 2. Bunden af en mellemstor bradepande beklædes med dej. Fyldet fordeles på dejen. Resten af dejen rulles ud, og lægges over fyldet. Trykkes ned i kanterne. Pensles med æg. Bages 25 min. ved 200'C
RØDBEDESALT MED VINDUER
3 skrællede rødbeder, skåret i rustikke tern
1 spsk. olie
½ dl solsikkekerner
½ dl. tørrede tranebær, eller friske
200 g halverede vindruer.
1 håndfuld salat
Rødbederne vendes i olie, og bages / grilles ca. 25 min. Lad køle af. Grill / steg solsikkekernerne til de skifter farve. Ingredienserne blandes.
SKINKESNITZLER I FAD
2 x 10 g smør 4 skinkesnitzler 500 g champignoner i kvarte 2 løg skåret i halve ringe ½ l bearnaisesovs ½ ds. hk. tomater 1½ tsk. salt Friskkværnet peber
Pynt: Persillekviste. Tilbehør: Ris og små søde ærter.
Brun snitzlerne i smørret ca. ½ min på hver side. Læg dem i et ovnfast fad. Svits champignonerne i ca. 5 min. og fordel dem over kødet. Svits løgene i smørret. Kom resten af ingredienserne i panden og bring sovsen i kog. Smag til og hæld sovsen over kødet. Stegetid ca. 25 min. ved 200'C.
SPIDSKÅLSALAT
Fintsnittet spidskål 1 spsk. salt 150 g ris koges og afkøles. Basmatti, vilde, parboiled 2 spsk. sesamfrø ristes på pande 1 bdt. forårsløg i tynde strimler 1 bdt. radiser i tynde skiver
Marinade: Saft af 2 lime 1 spsk. sesamolie 2 spsk sukker 1spsk. finthakket ingefær ½ tsk. salt
Marinaden blandes og trækker ½ time. Spidskålen drysses med salt og blandes rundt. Trækker ½ time. Herefter skylles den og vandet presses af. Alt blandes sammen. Serveres kold som tilbehør eller som selvstændig frokostret.
SQUASHTÆRTE
400 g revet squash med skræl. 1 stort finthakket løg 150 g bacontern ristes sprøde. Lægges på fedtsugende papir. 125 g mel 1 tsk. bagepulver 1 1/4 dl olie 5 æg salt og peber
Pisk æggene let sammen med mel og olie. Bland de øvrige ingredienser i. Hældes i en godt smurt tærteform. Bages ved 180'C i ca. 40 min.
Kan spises som nem hverdagsret. Jeg har også lavet uden bacon bagt i små muffinforme, og serveret dem som tilbehør til andre andre retter. Her skal de bages i mindre tid. Der kan også tilsættes revet gulerod, hvis retten skal have lidt mere farve.
TUDSER I HULLET (4 pers.)
½ aubergine i grove tern 3 peberfrugter, gule / røde 2-3 spsk. olivenolie 8 halverede cherrytomater ca. 150 g chorizopølse i skiver
Dej af 100 g mel, pisket sammen med 2½ dl minimælk og 2 store æg, krydret med salt og peber.
Bland grønsager, olie, salt og peber og pølse i et ovnfast fad. Steg 10-12 min. ved 200'C. Hæld dejen over og bag videre ½ time.
Dette er traditionel britisk ret, "Toad in the hole", som er et hit hos børn. |
|