Hovedretter

Opskrifterne er mad som jeg har serveret for vores gæster. Nogle er opskrifterne har jeg selv fundet på og skrevet ind her på siden. Opskrifterne er selvfølgelig uden hvidløg.
Opskrifterne står i alfabetisk rækkefølge nedenfor.


BLOMKÅLSPURÉ

1/4 blomkål
1 dl mælk
1 spsk. smør
salt, peber

Blomkålen koges godt mør i letsaltet vand. Vandet hældes fra. Blend kålen. Tilsæt smør og mælk. Blend videre  til cremet og luftig konsistens opnås. Smag til med salt og peber.


BOLLER I KARRY (4 pers.)

Kødboller:
500 g hk. svin
2 tsk. groft salt
1 æg
1 løg
1½ dl mælk

Sovs:
1-2 spsk olie
10 g frisk hk. ingefær
1 finthakket løg
2-3 spsk. karry
1 ds hk. tomater
1 ds. kokosmælk

Steg løg og ingefær i en gryde med olie og karry. Tilsæt tomat og kokosmælk. Lad sovsen simre 5-10 min.
Form farsen til kødboller, og læg dem i sovsen. Lad retten simre under låg i ca. 12 min.
Smag til med salt og peber og måske en smule sukker.
Server med ris og evt. et drys peanuts og rosiner.


CANNELLONI MED HYTTEOST OG COURGETTE.

12 cannelloni (pastarør)

Grønsagssovs:
Olie
1 finthakket løg
(3 fed presset hvidløg)
1 stor groftrevet gulerod
1 mellemstor courgette, skåret i tynde skiver
2 ds. hakkede tomater
4 spsk. tomatpuré
1 spsk. frisk oregano (½ tørret)
2 spsk. frisk basilikum (1 tørret)
2 spsk. mørk farin
Friskkværnet peber
1/4 tsk. salt

Grønsagerne svitses i olien. Kom resten af ingredienserne i. Simrer i ca. 10 min.

Fyld:
350 g hytteost
125 g revet mozzarellaost
3 æggehvider
3 spsk. hakket persille
60 g parmesanost

Sprøjt fyldet i pastarørene ved hjælp af en sprøjte uden tylle.
Kom halvdelen af grønsagssovsen i et ildfast fad. Læg pastarørene i, og dæk med grønsagssovs.
30 min. ved 200'C
Server med flûtes og evt. salat.
Det kan være svært at finde cannelloni. Retten kan så laves som lasagne, men det ser ikke nær så spændende ud.



FARSBRØD SURPRICE (4 pers.)

Fars:
350 g magert hk. ox
350 g magert hk. svin
50 g rasp
2 æg
1 spsk. tomatpuré
1 tsk. chilisauce
2 tsk. soja sovs
Salt og peber

Fyld:
100 g revet ost
4 fintsnittede forårsløg
2 spsk. fintklippet purløg
½ tsk. revet muskat
150 g champignon

Farsen og fyldet lagdeles i et smurt ildfast fad.
50 min ved 200'C.


FARSERET SQUASH

2 mellemstore squash
1-2 peberfrugter
1 spsk. olie
1 dl hk. løg
2 spsk. tomatpuré
ca. 1 dl bouillon
100-200 g skinketern eller hamburgerryg i små tern
3 spsk. rasp
2 æg
2 spsk. reven parmesanost
Evt. 15 g smør

Flæk squashene og skrab kun lige kernerne ud. Drysses med salt og lad det trække ½ time. Skyl og tør dem.
Peberfrugt og løg dampes i olie, uden at det bruner.
Tilsæt tomatpuré, bouillon, skinke og rasp.
Tag gryden af varmen, og lad det afkøle lidt.
Æggene røres i ét ad gangen.
Smag til med salt og peber.
Fordel fyldet i squashene og drys ost over.
Fordel evt. smørklatter over fyldet.
Bages 20-40 min. ved 200'C afhængig af squashstørrelsen.

Server med pasta vendt i smør og parmesanost. Drys med hakket persille.



FARSRET MED LØG OG ÆBLER

500 g hk. kalv og flæsk
1 æg
2 dl vand
1 dl hvedemel
Salt og peber

Fyld:
2 hakkede løg og
2 skrællede æbler i tern

Pynt:
6-8 skiver bacon

Kom halvdelen af farsen i et ovnfst fad. Fordel fyldet på. Dæk med et lag fars, og kom bacon øverst.
Bages i ovnen 50 min. ved 200'C.
Kan serveres med kartoffelbåde / brunede kartofler og stuvede ærter og gulerødder.


FORÅRSRULLER

2 kyllingebryster steges / grilles. Krydr med salt og peber.
Afkøles og skæres i tynde strimler.

8-10 blade fillodej / forårsrulledej tøes op.

1 porre
1 løg
2 gulerødder
(1 fed hvidløg)
ca. 1/8 hvidkål

Ristes på fedtfri pande. Smag til med salt, peber, soja og karry.
Bland kyllingestykkerne i.

Bred et stykke dej ud. Læg lidt fyld på midten. Bøj de to modsatte hjørner ind over hinanden. Bøj det tredje hjørne ind over og rul mod det fjerde hjørne.
Lægges på bagepapir. Pensles med æg.
Bages ca. 15 min. ved 200'C.

Server med ris og soja. 



HOT PAN

1 kg kød efter eget valg. Vendes i mel tilsat salt og peber.
Olie / margarine
2 løg
2 stængler bladselleri, groft udskåret
2 gulerødder, groft udskåret
1 chili, finthakket
3/4 dl balsamico eddike
300 g svesker uden sten
4 laurbærblade
1/4 tsk. rosmarin
2 stjerneanis
1 l bouillon
2 fl. maltøl
Salt og peber

Kødet brunes og lægges i et ovnfast fad.
På panden ristes derefter rodfrugter og løg. Øvrige ingredienser tilsættes og det hele hældes over kødet.
Sættes i ovnen ved 200'C. Tiden er afhængig af kødvalget.
Serveres med basmatiris.


KARTOFFELFAD MED BACON

1 bk. små kartofler, 750 g, skrælles og koges møre. Tørres.
1 håndfuld cashewnødder / pinjekerner ristes på tør pande.
1 pk. skiveskåret bacon skæres i stykker. Ristes sprøde på
panden. Lægges på fedtsugende paipr.
250 g cherrytomater
1 bdt. forårsløg i skrå stykker.
Salt og peber
100 g reven ost.

Kartoflerne ristes i baconfedt til de er gyldne og sprøde. Tilsæt evt. lidt olie. Kom krydderier på. Ryst panden hele tiden.
Kommes i et ovnfast fad sammen med nødder, pinjekerner og bacon.
Rist de hele tomater til de får pletter. Rist forårsløgene med. Vendes i kartoffelblandingen.
Drys med ost.
Gratineres ved 170'C.
Der kan tilsættes friske krydderurter. F.eks. timian, oregano, persille og basilikum.



KOLD MARINERET KARTOFFELSAT (4 pers.)

750 g kartofler koges møre og skæres i skiver.
50 g rødløg i tern.
Marinade:
40 g sukker
1 1/4 dl eddike
½ dl olie
Salt og peber
1 bdt. purløg, fintsnittet eller hakket persille.

Marinaden hældes over kartoflerne. Pyntes med løg og grønt.
Trækker 3 timer.



KYLLING I COLA

170 g kyllingfilet eller -inderfilet
1 dl ketchup
1 dl. Coca Cola light
1 tsk. frisk, revet ingefær
Salt og peber
Tabasco

Sovsen blandes og hældes over kødet.
30-45 min. ved 200'C. Server med ris og/eller ovnbagte rodfrugter.



KARRYKYLLING MED RIS (4 pers.)

800 g kyllingefilet eller -inderfilet
1 spsk. olie
2 dl finthakkede løg
4 tsk. karry
1 ds. hakkede tomater
½ tsk. nellike
½ tsk. koriander
2 laurbærblade
5 dl bouillon
1½ dl creme fine
Salt

Læg kyllingestykkerne i et ildfast fad. Svits løgene i olie tilsat karry. Kom de øvrige ingredienser i. Koges igennem og hældes over kødet.
30-45 min. ved 200'C afhængig af størrelsen på kyllingestykkerne.
Server ris til.


LANGTIDSSTEGT KALVEBRYST MED RODFRUGTER (4-6 pers.)

1 kalvesteg af kalvebryst (ca. 1,2 kg)
Salt, peber
½ rodselleri
4 gulerødder
2 persillerødder
10 g smør
½ dl balsamicoeddike
2 spsk. sirup
salt, peber
2 dl tør hvidvin

Tilbehør:
Ovnstegte bådkartofler.

Rens grønsagerne. Skær dem i ikke alt for små tern. Svits dem i smør. Tilsæt balsamico og sirup, og krydr med salt og peber. Fordel grønsagerne i et smurt fad. Hæld vin ved.

Brun kødet i smør på en pande. Krydr med salt og peber. Læg kødet over grønsagerne og stil fadet i ovnen ved 150'C i 3-4 timer, til kødet er mørt. Pak kødet i alufolie, og lad det trække ca. 20 min.
Skær kødet i tynde skiver og server grønsagerne til.



LÆRKES LÆKRE KYLLINGERET

500 g kyllingefilet, skåret i mindre stykker, eller kyllingeinderfilet krydres med salt, peber og paprika.

1 ds. ananas i tern
2 snackpeberfrugter i små strimler
1 friskhakket chili

Det hele hældes over kyllingestykkerne.
Saften fra ananasen hældes ved.
Evt. fløde eller creme fraiche.

I ovnen 30-45 min. afhængig af størrelsen på kyllingestykkerne.
1 håndfuld rosiner drysses over ved servering.

Serveres med ris eller "kartoffelfad med bacon".


MARINADE TIL KYLLING 1

1 dl syrnet mælkeprodukt
2 spsk. dijonsennep
1 spsk. olie
2 spsk. citronsaft
2 spsk. farin
1 spsk. balsamicoeddike
Peber



MARINADE TIL KYLLING 2 (8-9 stk. kyllingebryst)


4 blendede snackpeberbrugter (renset for frø)

2 spsk. kanel
2 håndfulde peanuts, blandede nødder eller mandler


MARINADE TIL OKSEFLANK-STEAK

1-2 spsk sesamfrø
1 tsk. revet ingefær
1-2 spsp. soja
1 spsk. sesamolie
1½ tsk. vineddike
1½ tsk. farin



MOUSAKA (Lottesvej 3, st.)

2 store auberginer skæres i skiver og trækker med salt ½ time. Tørres af i et rent viskestykke. Tørsteges.

Fars:
500 g hk. ox
½ porre
1-2 løg
1 ds. hakkede tomater
1 lille ds. tomatkoncentrat
Salt, peber, paprika, oregano, basilikum, lidt cayennepeber.
(evt. hvidløg)

Svits oksekødet med løg og porre. Tilsæt resten.

Æggemasse:
½ l lunkent bouillon +
5 æg +
2 spsk. maizena piskes godt sammen lige inden anvendelse.

Farsen og auberginerne lagdeles i et ildfast fad.
Bages i ovnen 30 min. ved 200'C
Æggemassen hældes over og bager yderligere 15 min.


PANDEKAGER MED KYLLING OG SVAMPE (4 pers.)

Grove pandekager:
3 æg
150 g mel
1 dl havregryn
2 spsk. rugmel
1 lille tsk. salt
1 spsk. smeltet smør
ca. 4½ dl mælk
Lidt smør til bagning

Fyld:
1 hk. løg
ca. 1 spsk. smør
2 spsk mel
Ca. 400 g kogt / stegt kyllingefilet, skåret i tern
250 g svampe i skiver
Ca. 4 dl mælk
Salt, peber
75 g revet ost

Damp løg og svampe i smør i en gryde. Rør melet i, og bag op med mælk, til saucen har rette, ikke for tynde konsistens. Kog den 2-3 min. og tilsæt kyllingekødet og ost. Smag til med salt og peber.

Bag pandekagerne og fordel fyldet på dem. Rul sammen. Lægges i et ovnfast fad. Drys evt. med ost. 10 min. ved 180'C.
Server salat til.



PIROG (4 pers.)

Dej:
150 g margarine
300 g mel
½ tsk salt
1 tsk. eddike
1 dl. koldt vand

Stilles i køleskab ½ time.

Fyld:
500 g hk. ox brunes.
250 g champignon ristes på tør pande.
½-1 bk bacontern brunes og lægges på fedtsugende papir.
200 g reven ost
3-4 spsk. creme fraiche
Salt, peber og oregano.

Alt blandes.

Dejen deles i 2. Bunden af en mellemstor bradepande beklædes med dej. Fyldet fordeles på dejen. Resten af dejen rulles ud, og lægges over fyldet. Trykkes ned i kanterne. Pensles med æg.
Bages 25 min. ved 200'C



RØDBEDESALT MED VINDUER


3 skrællede rødbeder, skåret i rustikke tern
1 spsk. olie
½ dl solsikkekerner
½ dl. tørrede tranebær, eller friske
200 g halverede vindruer.
1 håndfuld salat

Rødbederne vendes i olie, og bages / grilles ca. 25 min. Lad køle af. Grill / steg solsikkekernerne til de skifter farve. Ingredienserne blandes.
















SKINKESNITZLER I FAD

2 x 10 g smør
4 skinkesnitzler
500 g champignoner i kvarte
2 løg skåret i halve ringe
½ l bearnaisesovs
½ ds. hk. tomater
1½ tsk. salt
Friskkværnet peber

Pynt: Persillekviste.
Tilbehør: Ris og små søde ærter.

Brun snitzlerne i smørret ca. ½ min på hver side. Læg dem i et ovnfast fad. Svits champignonerne i ca. 5 min. og fordel dem over kødet. Svits løgene i smørret. Kom resten af ingredienserne i panden og bring sovsen i kog. Smag til og hæld sovsen over kødet. Stegetid ca. 25 min. ved 200'C.



SPIDSKÅLSALAT

Fintsnittet spidskål
1 spsk. salt
150 g ris koges og afkøles. Basmatti, vilde, parboiled
2 spsk. sesamfrø ristes på pande
1 bdt. forårsløg i tynde strimler
1 bdt. radiser i tynde skiver

Marinade:
Saft af 2 lime
1 spsk. sesamolie
2 spsk sukker
1spsk. finthakket ingefær
½ tsk. salt

Marinaden blandes og trækker ½ time. Spidskålen drysses med salt og blandes rundt. Trækker ½ time. Herefter skylles den og vandet presses af. Alt blandes sammen. Serveres kold som tilbehør eller som selvstændig frokostret.


SQUASHTÆRTE

400 g revet squash med skræl.
1 stort finthakket løg
150 g bacontern ristes sprøde. Lægges på fedtsugende papir.
125 g mel
1 tsk. bagepulver
1 1/4 dl olie
5 æg
salt og peber

Pisk æggene let sammen med mel og olie.
Bland de øvrige ingredienser i.
Hældes i en godt smurt tærteform.
Bages ved 180'C i ca. 40 min.

Kan spises som nem hverdagsret. Jeg har også lavet uden bacon bagt i små muffinforme, og serveret dem som tilbehør til andre andre retter. Her skal de bages i mindre tid.
Der kan også tilsættes revet gulerod, hvis retten skal have lidt mere farve.



TUDSER I HULLET (4 pers.)

½ aubergine i grove tern
3 peberfrugter, gule / røde
2-3 spsk. olivenolie
8 halverede cherrytomater
ca. 150 g chorizopølse i skiver

Dej af 100 g mel, pisket sammen med
2½ dl minimælk og
2 store æg, krydret med salt og peber.

Bland grønsager, olie, salt og peber og pølse i et ovnfast fad. Steg 10-12 min. ved 200'C.
Hæld dejen over og bag videre ½ time.

Dette er traditionel britisk ret, "Toad in the hole", som er et hit hos børn.