fredag den 15. januar 2021

 I 2019 læste jeg bogen 'Det ensomme hjerte' skrevet af Tom Buk-Swienty på baggrund af Hans Horns egne erindringer. Det er en af de bedste bøger, som jeg har læst. Den berørte mig dybt, og det er sjældent at læse om krigen, set med tyske øjne. 

Jeg har lige set dokumentarfilmen Den ensomme soldat på DR2, hvor forfatteren tager seerne med på en historisk rejse gennem 2. verdenskrig og den unge tysker Hans Horns liv, som ikke-nazist i krig for Tyskland. 'Jeg var bare en kujon, der ville overleve', skriver hans Horn om sig selv. En musikalsk og kunstnerisk ung mand, der drømte om at flytte til Danmark og blive dansker. Dokumentarfilmen ligger på DR.dk resten af 2021.

Politikens forlag skriver således: 'Tom Buk-Swienty tager i Det ensomme hjerte læseren med på en dramatisk rejse gennem Det Tredje Rige. Bogen er fortællingen om den unge tysker Hans Horn, der under Anden Verdenskrig bliver hvirvlet ind i det nazistiske Tysklands vanvittige krig.


Det ensomme hjerte er skrevet på baggrund af Hans Horns egne optegnelser. Via hans detaljerede og yderst troværdige erindringer, der bygger på dagbøger og andre samtidige personlige kilder fra krigens tid, og delvist med Hans Horn selv som fortæller, folder Tom Buk-Swienty en stor og usædvanlig fortælling ud om krigen i Europa, set gennem et følsomt  og musikalsk menneske, der på første hånd oplevede de politiske forandringer og ikke mindst krigen på tætteste hold.

Hans Horn emigrerede mærket for livet af krigens rædsler bagefter til Danmark, hvor han blev praktiserende læge og boede frem til sin død i 1989. Først i en sen alder blev han i stand til at omsætte sine oplevelser til ord og billeder. Han skrev det hele ned, men tegnede og malede også alt det dramatiske og skønne, han havde oplevet. Da han døde, efterlod han sig et kolossalt, gennemillustreret erindringsværk på over 5.000 sider. Det er dette helt enestående, dokumentariske materiale, der nu via Hans Horns børn, har fundet vej til Tom Buk-Swienty.

"Jeg er et ubetydeligt barn af det 20. århundrede, der uden at ville det skulle blive vidne til mange mærkværdige, grusomme og skønne hændelser, mens jeg hele tiden bare prøvede at overleve på den ene eller anden måde …"

Sådan indleder Hans Horn sine erindringer. Og på samme fantastiske måde fortsætter han sin beskrivelse af opvæksten i 30’ernes Tyskland, den gradvise men markante forandring i landet, nazificeringen og senere krigen og den uundgåelige indkaldelse til Wehrmacht. Derefter handlede det om overlevelse – om at ville livet og forsøge at manøvrere som tysk soldat i det krigshærgede Europa og ikke mindst overleve den forhadte Østfront. Bogen er gennemillustreret med Hans Horns egne, stærkt bevægende akvareller.'




Ingen kommentarer:

Send en kommentar